Op de nationale Ziekenzondag 8 september aanstaande is er om 10:00 uur in de Mauritiuskerk in Silvolde een viering met het thema: Een zieke spreekt….

Naast de nationale Ziekenzondag is er ook jaarlijks de Wereldziekendag. Dit is een initiatief van de katholieke kerk. Op deze dag richt de Paus van Rome zich speciaal tot de zieken en minder validen in de hele wereld. Dit jaar wees de Paus erop dat ziekten vaak ook eenzaamheid met zich meebrengen. Patiënten die geen bezoek ontvangen, die zich alleen voelen en geïsoleerd raken enz. Dit hoort niet. De Paus verwijst naar het scheppingsverhaal in de Bijbel, waar geschreven staat: “Het is niet goed dat de mens alleen is”. Ook in onze viering staan we hier bij stil. 

Na een muzikale opening met een saxofoon, door Patrick Ebbers, en de woorden van welkom, horen we: “ Een zieke die spreekt”… Deze vertelt zijn verhaal over zich afgesneden voelen, het gevoel erbij te hangen, er niet meer te mogen zijn. We horen waar zij haar troost en bemoediging en kracht vandaan haalt.

Na het verhaal van de zieke, horen we het inspirerende verhaal van Jan. Vervolgens lezen we het Evangelie van Marcus 10,45-52: De Genezing van een blinde. De hoofdpersoon in deze lezing is Bartimeüs, een blinde bedelaar, zeg maar een gehandicapte. Hij is voor ons als een metafoor voor alle mensen die om de een of andere reden niet volop mee kunnen doen in onze samenleving. Bartimeüs riep om hulp van Jezus. We horen de reactie van de omstanders, die hem toeriepen dat hij zijn mond moest houden. Ook vandaag worden mensen met een hulpvraag niet altijd liefdevol bejegend. Hoe dit wel moet laat Jezus zien met de vraag: – Wat wilt u dat ik voor u doe? Dit is wel de juiste houding voor mensen die hulp nodig hebben. 

In deze viering staan we stil bij de hulpvraag van mensen die ziek zijn, pijn en verdriet hebben, bij de mens die minder valide is: – Wat wilt u dat ik voor u doe? – De gebeden, verhalen en rituelen en de muziek staan in het teken van: De zieke spreekt… Laat u bemoedigen en inspireren door deze boeiende viering waar iedereen welkom is.

De viering is ook te volgen via streaming op de website: https://kerkdienstgemist.nl/stations/531.

Meer informatie op facebook: Mauritius Geloofsgemeenschap.