Op zondag 7 juli aanstaande is er om 10:00 uur in de Mauritiuskerk in Silvolde een viering met het thema: Helden. Heel actueel in de huidige sportzomer, die in het teken staat van onder anderen: het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische spelen.

Bij helden kunnen we denken aan: sporthelden, oorlogshelden, volkshelden enz. Helden komen ook veelvuldig voor in de Bijbel. Daar is Jezus van Nazareth de grote held. Helden herkennen we aan: dapperheid, moed, kracht en zelfopoffering. Het toonbeeld van helden zijn nog altijd Moeder Theresa en Ds. Martin Luther King. Helden hebben we nodig, zij zijn dikwijls een bron van inspiratie en geven hoop en bemoediging. Maar helden vinden we ook dikwijls bij mensen om ons heen. Denk maar aan de helden in de zorg, in de hulpverlening zoals politie, brandweer, de mantelzorgers en ga zo maar door.

In de viering horen we ook verhalen van deze helden in de praktijk. Maar behalve de moed die nodig is voor de heldenrol; jezelf weg te cijferen, ontstaat ook dikwijls de twijfel. Hierover horen we in de viering meer. Het heldendom loopt als een rode draad door de viering in de lezing, de gebeden en de muziek. In de lezing is Jezus door zijn wonderbare broodvermenigvuldiging, onder de grote schare van vierduizend joden, de grote held. Een korte tijd later riepen de joden: aan het kruis met hem. Ook nu zien wij; vandaag nog een held, morgen verguisd. Een held zijn is een flinterdun bestaan.

In de viering stellen we ons zelf een aantal vragen over het begrip held zoals bijvoorbeeld: wat moet je doen om een held te zijn, wie zijn onze helden, welke invloed hebben zij op ons, hoe zien wij Jezus van Nazareth als held? Misschien voel ik mijzelf wel een held. Hebben onze helden in bijvoorbeeld de zorg wel voldoende aandacht en waardering? Over deze vragen en nog veel meer willen we in de viering verder nadenken. Heel symbolisch is dat wij nu hulde brengen aan onze held Jezus in de kerk, die nu de Tempel van Silvolde wordt genoemd.

Het wordt vast een boeiende en inspirerende viering, waar iedereen welkom is.

De viering is ook te volgen via streaming op de website: https://kerkdienstgemist.nl/stations/531.

Meer informatie op facebook: Mauritius Geloofsgemeenschap.